Otok Murter

Otok Murter najveći je i kopnu najbliži otok na šibenskom području, odvojen od kopna uskim Murterskim kanalom, preko kojega je u mjestu Tisno izgrađen pokretni most dužine 12 metara. Asfaltiranom cestom (6 kilometara) povezan je s Jadranskom turističkom cestom, a od Šibenika je udaljen 29 km.

Vapnenački dio otoka pokriven je oskudnom vegetacijom. Na sjeverozapadnom dijelu Murtera nalaze se plodna polja i zdenci pitke vode. Najviši vrh je Raduč, visok 125 metara.

Smješten na vratima Kornatskoga otočja (Murterani su vlasnici većine zemljišta), Murter je privlačna točka nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora. Počeci turizma u Murteru sežu u tridesete godine ovoga stoljeća, kada je u uvali Slanica izgrađena Češka vila.

Stanovništvo otoka Murtera bavi se poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom. Od poljoprivrednih kultura najviše se uzgaja maslina, voće i povrće. Danas su osim tih tradicionalnih djelatnosti razvijeni turizam i mala privreda.

Murter nudi raznovrstan smještaj (hotel, apartmani, marina), lijepe i tihe plaže, brojne restauracije i gostionice, no svaki će murterski gost s posebnim doživljajem posjetiti Kornatsko otočje za jednog od svakodnevno organiziranih izleta. U mjestu su sportski tereni (tenis, košarka, mali nogomet), a postoji mogućnost za sportove na vodi. U ljetnoj sezoni organiziraju se razna sportska natjecanja, a prethodi im travanjska regata Murter – Kornati kao svojevrstan uvod u sezonu.

Tradicionalne svečanosti su: Sv. Roko (16. kolovoza); Murterska fešta blagdana Male Gospe (8. rujna);

Osim Murtera, koji je najveće i najstarije naselje, na otoku se nalaze još tri mjesta: Betina, Jezera i Tisno.

Betina

Betinu zbog položaja i arhitekture smatraju jednim od najljepših mjesta na Jadranu. Ovo mjesto uživa i neslužbeni, ali priznati, status jadranskog centra drvene brodogradnje. Središnji, povijesni dio Betine izgrađen je na istočnim padinama rta Arić na sjevernom ulazu u Murterski kanal. Tijekom vremena naselje se proširilo i na uvalu Zdrače u kojoj se nalaze marina i brodogradilište “Betina” i mjesna plaža. U Betini postoji gotovo 100 malih obiteljskih brodogradilišta u kojima vrsni brodograditelji ručnim alatom grade čvrste i trajne tradicionalne drvene brodove.

Jezera

Jezera su najmanje naselje na otoku. Izgrađena su oko zaklonjene uvale na sjeveroistočnoj strani otoka. Centar mjesta je na sjevernoj obali uvale, a na južnoj obali je ACI marina “Jezera”. U novije vrijeme Jezera su se razvila u jedan od najsnažnijih srednjodalmatinskih ribarskih centara.
Pored ribarstva, Jezerani se bave i turizmom. Glavni aduti Jezera, osim nautičkog turizma, su turističko naselje i kamp “Lovišća”, smješteni u istoimenoj uvali sjeverozapadno od mjesta.

Tisno

Tisno je najmlađe naselje na otoku Murteru, a nastalo je na mjestu gdje otok Murter gotovo dodiruje kopno. 1832. godine na tom mjestu je izgrađen i pokretni most, kojim je otok povezan s kopnom. Tisno krase neobično prostrani trgovi, dosta zelenila i duga mjesna riva ugodna za šetnju.
Zbog velikog zavjetnog hodočašća Gospi od Karavaja (Caravaggia) na koje dolaze vjernici iz gotovo cijele šibenske i zadarske biskupije, Tisno je postalo važnim vjerskim središtem.