Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej drvene brodogradnje nalazi se u mjestu Betini, jednom od vrlo posebnih mjesta na dalmatinskoj obali, na otoku Murteru. Betina je malo povijesno selo s oko 800 stanovnika i u osnovi je orijentirano na turizam, ribarstvo, poljoprivredu i zanatstvo. Između ostalog, Betina ima izvanrednu reputaciju i posebno je poznata po svojoj dugoj tradiciji u drvenoj brodogradnji i poznata je po izvrsnim brodograditeljima. Betina je danas jedno od rijetkih preostalih središta male drvene brodogradnje na hrvatskom Jadranu. Muzej drvene brodogradnje osnovan je s ciljem da postane promotivna i ohrabrujuća institucija otvorena lokalnim stanovnicima da razviju bolju svijest i prepoznavanje vrijednosti svoje kulturne baštine. Predstavlja lokalne običaje i tradicije, educira, organizira aktivnosti i radionice s ciljem da se novim naraštajima privuče bliža tradicija drvene brodogradnje i postane informativan svima koji su zainteresirani za lokalnu kulturnu baštinu.

https://www.youtube.com/watch?v=HjpknTtpzAY

https://www.youtube.com/watch?v=Y4maUhaLZvE

Betina film festival - BAFF

Betina Film Festival ( BAFF ) petodnevni je filmski festival hrvatskog i međunarodnog filma. Orijentiran je na promicanje hrvatske kinematografije, prezentaciju kratkog međunarodnog filma,edukaciju o filmskoj umjetnosti te istraživanje mogućnosti iste.
Natjecateljski program festivala čine projekcije kratkometražnih filmova podijeljene u tri kategorije: animirani, dokumentarni i igrani film, a najbolje od njih odabiru tri stručna člana festivalskoga žirija. Izvan natjecateljski program čine nagrađivani dugometražni filmovi hrvatske produkcije.
Osim bogatog projekcijskog programa, veliku važnost BAFF predaje i samoj edukaciji o filmskoj umjetnosti kroz predavanja, radionice za djecu i mlade, panel rasprave, debatni klub, glazbeni,zabavni i nagradni program.

Betina Film Festival međunarodni je festival kratkog filma koji se održava početkom rujna u Betini, na otoku Murteru. Festival organizira kreativni studio Mirage, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Općine Tisno i Turističke zajednice Betine.

https://filmfreeway.com/BetinaFilmFestival

https://www.betinafilmfestival.com/

MURTERSKE BAKE - KARNEVAL

Murter bilježi dugu tradiciju pokladnih povorki, koja prema neslužbenim podacima zadire 130 godina u prošlost. Naziv pokladnog događaja, “Murterske Bake”, svojstven je samo Murteru.

U najvećoj i najluđoj maskembalskoj povorci sudjeluju svi, od najmlađih do najstarijih mještana Murtera i to nije bez razloga najluđi dan u godini, već i najluđa zabava u Murteru!

Maske se smišljaju kroz cijelu godinu, a to dokazuje i činjenica da svaki propust kroz godinu koji se nekom pojedincu dogodi, za njega predstavlja opasnost da će sam završiti kao ideja nečije maske! Do detalja i sa velikom pažnjom, maske se izrađuju najčešće odmah početkom siječnja, dok strogi ali prevedan Pokladni odbor, ocjenjuje svaku prijavljenu masku do najsitnijeg detalja izrade same maske.

Glavni kreativac i pisac u Pokladnom odboru, Vedranko Šikić Balara, zadužen je za kulturni dio zbivanja. Desetljećima neumorno osmišljava scenarije za predstave na temu suđenja Krnji Krnjiću, koji je svake godine, po tradiciji, glavni krivac za nedaće u protekloj kalendarskoj godini. Murterini su običaj izricanja presude “glavnom osumnjičeniku” odavno razvili u veoma posjećenu teatarsku predstavu.

Tjedan dana prije samog Pokladnog utorka, Murter obiluje karnevalskim sadržajima i svakako se preporučuje doći, vidjeti, a po mogućnosti i sudjelovati!

Svi su dobrodošli!

https://murter-carnival.info/

Latinsko idro ... ko ima jubavi, ima i voje!

Projekt Latinsko idro je emocionalni odmak od svega na što nas danas podsjećaju moderna i sofisticirana jedra u našim portima, iskreni odmak prema baštini i svemu što smo bili a u duši nismo prestali biti – uvažavajući istodobno sve pogodnosti suvremenog načina plovidbe. Ovo jedro drži u neprekinutoj vremenskoj vezi Murterine i Betinjane u velikoj zajednici mediteranskih naroda, te ih tako čini diljenicima jedne goleme pomorske tradicije koje se – unatoč svim mijenama na hrvatskoj obali Jadrana – nisu nikada odrekli. Valjda i neće.

Održava se redovno, svake godine, od 1998. u pomorju otoka Murtera.
Sudionici te regate su tradicionalni brodovi s latinskim jedrom.
Regata se održava u sklopu programa manifestacije „Dani Latinskog idra“.U pravilu se održava 08. rujna, povodom blagdana Male Gospe.
Regata se održava u uvali Hramina. Mjesto i način starta te rutu određuje na dan natjecanja Regatni odbor zavisno od meteoroloških prilika.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta regata se najprije odgađa za kasniji termin u istome danu, a ako su vremenske prilike takve da se regata ne može održati u istom danu, Regatni odbor zadržava pravo na odgodu ili otkazivanje regate.

Početna

http://www.latinskoidro.hr/

COLENTUM - Rimski grad

Otok Murter bio je nastanjen već u pretpovijesti i u doba Ilira. Liburni i Rimljani, koji su živjeli na otoku, ostavili su jasne tragove svoje nazočnosti. Arhitektonski ostaci rimskih objekata, lučkih uređaja i mozaici govore o važnosti otoka u antičko doba. Liburnski i rimski grad Colentum jedno je od značajnijih arheoloških lokaliteta na ovom prostoru. Ostaci zidina na brdu Gradina kao i brojni ostaci mozaika, predmeta za svakodnevnu upotrebu, amfora i sl. svjedok su nekad slavne prošlosti ovog liburnskog i rimskog grada.

Kažu da ukoliko želiš pronaći dobar vidikovac, potraži mjesto gdje su obitavali drevni ljudi. Liburnsko i rimsko naselje Colentum bilo je razasuto po čitavom brežuljku Gradina. Pogled s drevnih liburnskih bedema koji okružuju brežuljak te pogled s vrha brežuljka zaista je nezaboravan!

Ostaci lučkog postrojenja upućuju na to da je rimsko naselje Colentum bilo pristanišni grad, a murterski akvatorij od velikog značenja za tadašnji pomorski promet. Upravo su vam maska i disalica, uz ponešto znatiželje i mašte dovoljni da uronite u podmorsku pustolovinu te sami postanete svjedocima intrigantne prošlosti ovoga drevnog grada.

Na poluotoku Gradina, neposredno uz maritimnu rimsku vilu, uređena je prva arheološka plaža u Hrvatskoj. Arheološka plaža u duljini od dvjestotinjak metara uređena je pred ljeto 2017. godine. Uz nadzor arheologa i konzervatora, plaža je nasuta šljunkom, postavljeni su koševi za smeće, klupe i plutajuća zaštitna ograda. Također, postavljena je i informativna ploča sa uputama roniocima i svim znatiželjnim kupačima.

S početkom radova na Arheološkom nalazištu Colentum 2012.godine, rodila se ideja iste godine organizirati i prvu manifestaciju povezanu s ovim lokalitetom. Tako je Turistička zajednica Općine Murter- Kornati u suradnji s udrugom Argonauta, Općinom Murter- Kornati, kazalištem Virko i splitskom Dioklecijanovom stražom organizirala prvu Noć Colentuma. Noć Colentuma tako je postala jedna od redovitih manifestacija „Murterskog lita“, pa je održavana svako ljeto krajem kolovoza. Borbe gladijatora, dramska uprizorenja, kostimirano mnoštvo i rasvjeta bakljama činile su dio uspješnog spektakla koji na jednu večer vraća Murter u vrijeme moćnog rimskog grada Colentuma.

https://colentum.info/